پنج‌شنبه ، 1 آذر ، 1403



پرسشها و پاسخ های بورسی
تاریخ : شنبه ، 24 آبان ، 1393
41-سهم چیست؟
سهم درصد معینی از مالکیت یک شرکت سهامی است.به عنوان مثال اگر سرمایه شرکتی یک میلیون ریال باشد با فرض اینکه این سرمایه به 10000 سهم هزار ریالی تقسیم شده باشد،فردی که 100 سهم این شرکت را در اختیار دارد مالکیت و مشارکت وی در سود و زیان به اندازه یک درصد کل شرکت خواهد بود.

42-ورقه سهم چیست؟
ورقه سهم سند قابل معامله ای است که نماینده تعداد سهامی که صاحب آن در شرکت سهامی دارد و اطلاعات مهمی از قبیل نام شرکت،شماره ثبت،نام و مشخصات دارنده سهام و مبلغ اسمی سهم بر روی آن نوشته شده است.

43-شرکت سهامی چیست؟
شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به تعداد معینی سهم با ارزش مساوی تقسیم شده است.

44-شرکت سهامی بر چند تنوع است؟
شرکت های سهامی بر دو نوع سهامی عام و سهامی خاص تقسیم میشوند.شرکت سهامی عام شرکتی است که موسسان آن قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین می کند و شرکت سهامی خاص شرکتی است که تمام سرمایه آن در موقع تاسیس،تئسط موسسات تامین شده است.

45-ترازنامه چیست؟
صورت حسابی است که وضعیت مالی یعنی دارائیها،بدهیها و سرمایه شرکت را در پایان دوره مالی نشان می دهد. 

46-صورت سود و زیان چیست؟
صورت حسابی است که خلاصه و نتیجه عملیات یک سال مالی شرکت یعنی درآمدها،هزینه ها،و سود (زیان)شرکت را نشان می دهد.

47-اوراق مشارکت چیست؟
اوراق بهاداری است که با مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار برای تامین بخشی از منابع مالی مورد نیاز طرح های سود آور تولیدی و خدماتی صادر می شود.

48-تفاوت اصلی اوراق مشارکت و سهام چیست؟
اوراق سهام نشان دهنده مالکیت دارنده آن در یک شرکت سهامی است.اما اوراق مشارکت نشان دهنده مبلغ معینی بدهی صادر کننده (وام گیرنده)به دارنده(وام دهنده)آن است.

49-حجم مبنا به چه معناست؟
حجم مبنا برای هر شرکت عبارت است از حداقل تعداد سهامی که باید در طول یک شبانه روز کاری معامله شود تا قیمت پایانی بتواند تغییر کند.

50-حجم مبنا برای هر سهم چگونه تعیین می شود؟
در حال حاضر حجم مبنا برای هر شرکت معادل 20 درصد از تعداد کل سهام منتشره شرکت تقسیم بر 250 روزکاری یعنی 0008/0تعداد کل سهام هر شرکت است.

51-آیا افراد حقیقی می توانند در بورس کالا خرید و فروش نمایند؟
آری.همانند بورس اوراق بهادار افراد حقیقی می توانند با گرفتن کد معاملاتی از کارگزاریها اقدام به خرید و فروش در بورس کالا کنند.

52-به طور کلی چند نوع اوراق مشارکت در ایران منتشر می شود؟
در حالت کلی سه نوع اوراق مشارکت منتشر میشود که شامل موارد زیر است:الف-اوراق مشارکت بانک مرکزی ب-اوراق مشارکت وزارت خانه ها و شرکت های دولتی ج-اوراق مشارکت شرکت های پذیرفته شده در بورس.

53-اوراق مشارکت بانک مرکزی چیست؟
اوراق مشارکتی است که به منظور اجرای سیاست های اقتصادی دولت توسط بانک مرکزی منتشر می شود و قابلیت بازخرید توسط بانک عامل را دارد.این دسته از اوراق در بورس اوراق بهادار قابل معامله نیست.

54-اوراق مشارکت وزارت خانه ها و شرکت های دولتی چیست؟
اوراق مشارکتی است که توسط وزارتخانه ها و شرکت های دولتی جهت تامین مالی پروژه های عمرانی منتشر می شود و قابلیت بازخرید توسط بانک عامل را دارد.این اوراق نیز در بورس معامله نمی شود.

55-اوراق مشارکت شرکت های پذیرفته شده در بورس چیست؟
اوراق مشارکتی است که به منظور تامین مالی توسط شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادارمنتشر می شود.این گونه اوراق در بورس اوراق بهادار قابل معامله است.

56-در حال حاضر کدامیک از شرکت های بورسی اوراق مشارکت منتشر کرده است؟
تنها شرکتی که تاکنون اقدام به انتشار اوراق مشارکت نموده شرکت ایران خودرو است.ضمنا این اوراق در بورس قابل معامله میباشد.  
 
57-قیمت خرید و فروش اوراق مشارکت پذیرفته شده در بورس چگونه تامین می شود؟ 
قیمت خرید و فروش اوراق مشارکت پذیرفته شده در بورس همانند سهام بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می شود.

58-بازار خارج از بورس چیست؟
بازاری غیر متشکل و فاقد  مکان فیزیکی است که در قالب شبکه ارتباطی الکترونیکی یا غیر الکترونیکی به مبادله اوراق می پردازد.معاملات در این بازار بر پایه مذاکره وتوافق صورت می گیرد.

59-منظور از تعدیل EPS چیست؟
مدیران شرکت ها در ابتدای سال مالی با توجه به چشم انداز فعالیت های شرکت،EPS معینی را پیشبینی و اعلام میکنند.اما در طی سال با توجه به روند فعالیت ممکن است تغییر و اصلاح در EPS اعلام شده ضروری به نظر رسد و بر اساس عملکرد شرکت EPS جدیدی اعلام شود.به این تغییر تعدیل EPS گفته می شود.

60-تفاوت سازمان بورس و شرکت بورس در چیست؟
سازمان بورس کلیه فعالیت هایی که در بازار سرمایه انجام می شود را تحت نظارت دارد و شرکت بورس زیر نظر سازمان بورس کلیه فعالیت های اجرایی مربوط به خرید و فروش اوراق بهادار را انجام میدهد.

61-چه حقوقی برای مالکان سهام متصور است؟
با مالکیت سهام، حقوقی به سهامداران اعطا می شود که به دو دسته حقوق مالی و غیر مالی تقسیم می شوند.حقوق مالی ناشی از مالکیت سهام به طور کلی بر دو نوع است:حق سهیم شدن در سود و حق سهیم شدن در دارایی شرکت.حقوق غیر مالی به طور کلی بر چهار نوع است:حق اطلاع،حق عضویت در شرکت،حق رای و حق انتقال سهام.

62-آیا اشخاص حقوقی امکان عضویت در هیات مدیره شرکت سهامی را دارند؟
اشخاص حقوقی را می توان  به مدیریت شرکت انتخاب کرد.در این صورت شخص حقوقی همان مسولیت های مدنی شخص حقیقی عضو هیئت مدیره را داشته و باید یک نفر را به نمایندگی دائمی خود جهت انجام وظایف مدیریت معرفی کند.

63-چه زمانی شرکت موظف است به اجبار سرمایه خود را کاهش دهد؟
اگر بر اثر زیان های وارده حداقل نصف سرمایه شرکت از بین برود،هیات مدیره مکلف است بلافاصله در مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام را دعوت نماید تا موضوع انحلال یا بقای شرکت ،مورد شور و رای واقع شود.هر گاه مجمع مزبور رای به انحلال شرکت ندهد باید در همان جلسه سرمایه شرکت را به مبلغ سرمایه خود کاهش دهد.

64-آیا به علت عدم اجرای تشریفات مربوط به طرز انتخاب مدیر عامل می توان اعمال و اقدامات او را در مقابل ثالث غیر معتبر دانست؟
خیر،کلیه اعمال و اقدامات مدیران و مدیر عامل شرکت در مقابل اشخاص ثالث نافذ و معتبر است.

65-در چه صورتی تقسیم سود و اندوخته بین صاحبان سهام جایز است؟
فقط پس از تصویب مجمع عمومی و در صورت وجود منافع،تقسیم 10 درصد سود ویژه سالانه بین صاحبان سهام الزامی است.

66-حداقل و حداکثر فاصله بین نشر دعوتنامه مجمع عمومی و تاریخ تشکیل آن چند روز است؟
حداقل 10 روز و حداکثر 40 روز

67-در صورت پایان مدت ماموریت مدیران،تا زمان انتخاب مدیران جدید مسئولیت اداره شرکت با کیست؟
 مسئولیت اداره شرکت با مدیران سابق است و هر گاه مراجع موظف به دعوت مجمع عمومی،به وظیفه خود عمل نکنند،هر ذینفع می تواند از مرجع ثبت شرکت ها دعوت مجمع عمومی عادی را برای انتخاب مدیران تقاضا نماید.

68-آیا اعضای هیات مدیره شرکت سهامی عام می تواند از خارج از شرکت انتخاب شوند و سهامدار شرکت نباشند؟
خیر،اعضای هیات مدیره میبایست سهامدار شرکت باشند. 

69-آیا بازرس می تواند در معاملاتی که با شرکت انجام میگیرد،ذینفع باشد؟
خیر،بازرس نمی تواند در معاملاتی که با شرکت یا به حساب شرکت انجام می گیرد به طور مستقیم یا غیر مستقیم ذینفع باشد.

70-آیا اساسنامه شرکت می تواند متضمن اختیار افزایش سرمایه برای هیات مدیره باشد؟
خیر،اساسنامه شرکت نمی تواند متضمن چنین مفادی باشد.لیکن مجمع عمومی فوق العاده شرکت پس از تصویب افزایش سرمایه می تواند اختیار اجرایی کردن افزایش سرمایه را طی مدت معینی به هیئت مدیره واگذار نماید.

71-انتخاب بازرس و تعیین حق الزحمه وی با چه مرجعی است؟
تعیین حق الزحمه و انتخاب بازرس بر عهده مجمع عمومی عادی است.

72-آیا سازمان بورس و اوراق بهادار سازمانی دولتی می باشد؟در این صورت چه تعداد سهام یک شرکت باید در مالکیت سازمان باشد تا آن شرکت دولتی تلقی شود؟
به استناد ماده 5 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب آذر ماه 1384 مجلس شورای اسلامی،سازمان بورس و اوراق بهادار موسسه عمومی غیر دولتی تلقی می گردد.همچنین مطابق ماده 4 قانون محاسبات عمومی شرکت،شرکتی دولتی محسوب می شود که بیش از 50%سرمایه آن متعلق به دولت باشد. بنابراین همانگونه که ملاحظه می شود:اولا:سازمان بورس دولتی تلقی نمی شود،ثانیا:صرف تملک تعدادی سهام یک شرکت در سازمان، موجب تلقی شدن آن شرکت نمی شود.

73-شرکت های بورسی چه اطلاعاتی را منتشر میکنند؟
به طور کلی شرکت ها سه دسته اطلاعات را افشا می کنند:دسته اول گزارش ها و صورت های مالی سالانه و میاندوره ای است که شامل پیشبینی عملکرد سالانه(که پیشبینی مدیریت شرکت از وضعیت عملکرد و سودآوری یکساله شرکت است و یک بار قبل از شروع سال مالی و سپس در مقاطع 3 ماهه منتشر میشود)،صورت های مالی میان دوره ای(که همان تراز نامه و سود و زیان شرکت استو در مقاطع سه ماهه منتشر می شود)،اطلاعات پرتفوی سرمایه گذاری های شرکت های سرمایه گذاری و هلدینگ که به صورت ماهانه افشا می شود و همچنین سایر گزارش ها و صورت های مالی سالانه شرکت اصلی و شرکت های زیر مجموعه آن است.دسته دوم اطلاعات مجامع عمومی عادی و فوق العاده و جلسات هیات مدیره برای افزایش سرمایه است که در آنها اطلاعات مربوط به برگزاری مجامع شرکت ها و همچنین صورت جلسه تصمیمات اتخاذ شده در آن مجامع و نیز جلسات هیئت مدیره برای افزایش سرمایه افشا می شود.دسته سوم نیز اطلاعاتی است که در اثر وقوع رویدادهای خاص باید فورا افشا شود مانند تغییر بااهمیت در پیشبینی درآمد هر سهم؛انعقاد،انحلال یا هر گونه تغییرات اساسی در قراردادهای مهم شرکت و سایر اطلاعاتی که بر قیمت اوراق بهادار شرکت و تصمیم سرمایه گذاران تاثیر بااخمیت داشته باشد.

74-شرکت ها چگونه زمان و دستور جلسات مجامع عمومی خود را اعلام می کنند؟
شرکت ها موظف هستند که زمان،تاریخ ،محل تشکیل و دستور جلسه مجامع عمومی را در روزنامه های کثیرالانتشار و سایت اینترنتی خود درج کرده و مراتب را حداقل 10 روز قبل از یرگزاری مجمع افشا نمایند.


75-قبل از برگزاری مجمع عادی سالانه شرکت های بورسی چه اطلاعاتی منتشر می شود؟
جهت تصمیم گیری بهتر سهامداران شرکت،10 روز قبل از برگزاری مجمع شرکت ها،صورت های مالی سالانه حسابرسی شده با کلیه یادداشت های پیوست آن و گزارش فعالیت هیئت مدیره به مجمع منتشر می شود.در صورتی که شرکت بورسی،دارای شرکت های تابعه باشد علاوه بر اطلاعات فوق،صورت های مالی تلفیقی حسابرسی شده و صورت های مالی سالانه حسابرسی شده شرکت های تابعه نیز منتشر می شود.همچنین جدول زمانبندی پرداخت سود نقدی پیشنهادی توسط هیئت مدیره نیز قبل از برگزاری مجمع عمومی عادی افشا می گردد.

76-پیشبینی درآمد هر سهم چیست؟
مدیران شرکت یکبار قبل از شروع سال مالی،بر اساس وضعیت عملکرد در سال های گذشته و برنامه هایی که مد نظر دارند در سال آینده اجرا کنند،پیشبینی خود را از سود سال آینده اعلام میکنند(که با تقسیم کل سود پیشبینی شده بر تعاد سهام شرکت،پیشبینی درآمد هر سهم به دست می آید)و سپس در مقاطع 3 ماهه و طی سه سال،با توجه به وضعیت عملکرد و رویدادهایی که رخ می دهد،پیشبینی درآمد هر سهم(EPS) آن سال را مورد بازنگری قرار می دهند.تمامی این اطلاعات با توجه به اینکه هنوز سال مالی شرکت به پایان نرسیده است،پیشبینی است.بعد از اتمام سال مالی شرکت و مشخص شدن عملکرد واقعی آن سال،درآمد هر سهم (EPS)واقعی اعلام خواهد شد.

77-مسئولیت موسسین شرکت در مورد اقداماتی که به منظور تاسیس شرکت انجام دهند چگونه می باشد؟
موسسین شرکت نسب به کلیه اعمال و افداماتی که به منظور تاسیس و به ثبت رساندن شرکت انجام می دهند،مسئولیت تضامنی دارند.

78-آیا اشخاص حقوقی را می توان به مدیریت شرکت انتخاب نمود؟مسئولیتهای آنان چگونه می باشد؟
اشخاص حقوقی را می توان به مدیریت شرکت انتخاب نمود.در این صورت شخص حقوقی همان مسئولیت های مدنی شخص حقیقی عضو هیات مدیره را دارد و باید یک نفر را به نمایندگی خود معرفی نماید که وی در مسئولیت مدنی با شخص حقوقی مسئولیت تضامنی دارد و همچنین مسئولیت کیفری را دارا می باشد.

79-حد نصاب تشکیل و رایگیری جلسات هیات مدیره چه مقدار می باشد؟
برای تشکیل جلسات،حضور بیش از نصف اعضا و برای تصمیم گیری،اتفاق اکثریت آراءحاضرین لازم می باشد
مگر اینکه اساسنامه اکثریت بیشتری را مقرر دارد.

80-آیا شرکت می تواند به طور اختیاری مبادرات به کاهش سرمایه نماید؟
مجمع عمومی فوق العاده می تواند به پیشنهاد هیات مدیره در مورد کاهش سرمایه به طور اختیاری اتخاذ تصمیم کند مشروط بر آنکه بر اثر آن،به تساوی حقوق صاحبان سهام لطمه وارد نشود.

81-آیا می توان مجمع عمومی عادی را در غیر مواعد سالیانه دعوت نمود؟
هیات مدیره و همچنین بازرس می تواند در مواقع مقتضی،مجمع عمومی عادی را به طور فوق العاده دعوت نمایند.در این صورت دستور جلسه مجمع باید در آگهی دعوت قید شود.

82-شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه چیست؟
شرکتی است که امور مربوط به ثبت،نگهداری،انتقال مالکیت اوراق بهادار و تسویه وجوه را انجام می دهد.

83-اوراق بهادار چیست؟
هر نوع ورقه یا مستندی است که متضمن حقوق مالی قابل نقد و انتقال برای مالکیت عین و یا منفعت آن باشد.

84-به اختلافات بین فعالان بازار اوراق بهادار چگونه رسیدگی میشود؟
به اختلافات بین کارگزاران،بازارگردانان،معامله گران،و سایر اشخاص ذیربط ناشی از فعالیت حرف های آنان در صورت عدم سازش در کانون ها،توسط هیات داوری رسیدگی می شود.

85-سبد گردان کیست؟
شخص حقوقی است که در قالب قراردادی مشخص و به منظور کسب انتفاع،به خرید و فروش اوراق بهادار برای سرمایه گذاری می پردازد.

86-چه اشخاصی در هیات داوری سازمان بورس به اختلافات رسیدگی میکنند؟
هیات داوری متشکل از سه عضو می باشد که یک عضو توسط رئیس قوه قضائیه از بین قضات با تجربه و دو عضو از بین صاحبنظران در زمینه های اقتصادی و مالی به پیشنهاد سازمان و تائید شورا انتخاب می گردد.

87-حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار بر عهده کدام یک از موسسات حسابرسی است؟
بر اساس ماده 11 دستورالعمل موسسات حسابرسی معتمد سازمان بورس اوراق بهادار(مصوب 8/5/1386 شورای عالی بورس و اوراق بهادار)حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار صرفا توسط موسسات حسابرسی معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار انجام میشود.

88-آیا نهادها ی مالی یا شرکت های دیگر به جز شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ملزم به حسابرسی توسط موسسات حسابرسی معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار هستند؟
بله-بر اساس ماده 11 دستور العمل موسسات حسابرسی معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار،علاوه بر شرکت های پذیرفته شده در بورس سایر اشخاص حقوقی زیر نیز مکلفند حسابرس مستقل و بازرس قانونی خود را از میان موسسات حسابرسی که در فهرست موسسات حسابرسی معتمد درج شده اند انتخاب نمایند:الف-شرکت های متقاضی پذیرش در بورس اوراق بهادار ب-شرکت های فرعی شرکت های پذیرفته شده یا متقاضی پذیرش در بورس اوراق بهادار پ-شرکت های سهامی عام که کل حقوق صاحبان سهام آنها بیشتر از رقم تعیین شده توسط سازمان می باشد ت-شرکت های فرعی شرکت های سهامی عام موضوع بند "پ" فوق،ث-کلیه نهاد های مالی موضوع بند 21 ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذر ماه 1384 و شرکت های فرعی آنها، ج-کلیه کانون های موضوع بند 5 ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذر ماه 1384،چ-سایر واحد هایی که متقاضی انتشار عمومی اوراق مشارکت مشمول ثبت نزد سازمان هستند.

89-آیا همه شرکت های سهامی عام در شرف تاسیس باید نزد سازمان بورس به ثبت برسند؟
مطابق ماده 27 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران(مصوب آذر ماه 1384 مجلس شورای اسلامی)،اوراق بهادار زیر از ثبت نزد سازمان "معاف"هستند:اوراق مشارکت دولت،بانک مرکزی و شهرداری ها-اوراق مشارکت منتشره توسط بانک ها و موسسات مالی و اعتباری تحت نظارت بانک مرکزی-اوراق بهادار عرضه شده در "عرضه های خصوصی"-سهام هر شرکت سهامی عام که کل حقوق صاحبان سهام آن کمتر از رقم تعیین شده توسط سازمان باشد.(مطابق مصوبه هیات مدیره مورخ 28/08/85 سازمان بورس و اوراق بهادار،این مبلغ 10 میلیارد ریال تعیین شده است)-سایر اوراق بهاداری که به تشخیص شورا نیاز به ثبت نداشته باشند،از قبیل اوراق منتشره توسط سازمان ها و مراجع قانونی دیگر.


90-شرکت های سهامی عام در شرف تاسیس چگونه تشخیص دهند که مشمول ثبت نزد سازمان هستند یا معاف از ثبت؟
شرکت های سهامی عام در شرف تاسیس،برای ثبت شرکت نزد مرجع ثبت شرکت ها ملزم به ارائه"مجوز عرضه سهام و ثبت این اوراق نزد سازمان بورس و اوراق بهادار"یا "اعلامیه معافیت از ثبت این اوراق نزد سازمان" می باشند".لذا ناشر باید به مدیریت نظارت بر بازار اولیه در سازمان بورس و اوراق بهادار مراجعه نموده و نامه استعلام ثبت (مطابق نمونه فرم سازمان )را به منظور بررسی معافیت یا عدم معافیت اوراق در دست انتشار از ثبت نزد سازمان ارائه نماید.

91-منظور از عرضه خصوصی چیست؟
فروش مستقیم اوراق بهادار توسط ناشر به سرمایه گذاران نهادی است.

92-منظور از سرمایه گذاران نهادی چیست؟
بانک ها و بیمه ها،هلدینگ ها،شرکت های سرمایه گذاری،صندوق بازنشستگی،شرکت تامین سرمایه و صندوق های سرمایه گذاری ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار،-هر شخص حقیقی یا حقوقی که بیش از 5 درصد یا بیش از 5 میلیارد ریال از ارزش اسمی اوراق بهادار در دست انتشار ناشر را خریداری کند،-سازمان ها و نهاد های دولتی و عمومی-شرکت های دولتی،-اعضای هیات مدیره و مدیران ناشر یا اشخاصی که کارکرد مشابه دارند.

93-آیا در مجموعه بازار سرمایه ایران امکان انجام معاملات آتی (futures)وجود دارد و در صورت وجود چگونه می شود به این امر مبادرت نمود؟
بله-از تیر ماه 1387امکان انجام معملات آتی در بورس کالای ایران فراهم شده است.در حال حاضر انجام معاملات آتی بر روی قراردادهای اونس طلا و مفتول مس در بورس مذکور انجام می شود.علاقه مندان به انجام این معاملات می توانند با مراجعه به کارگزاران بورس کالای ایران ضمن آشنایی با ساز و کار انجام معاملات،اقدام به گشایش حساب و کد معاملاتی و ارائه سفارش برای مشارکت در این معاملات نمایند.جهت اخذ اطلاعات بیشتر در خصوص این معاملات و همچنین آشنایی با مقررات مربوطه(دستورالعمل معاملات قراردادهای آتی در بورس کالای ایران)علاقه مندان می توانند به سایت اینترنتی بورس کالای ایران(  www.IME.CO.TR) مراجعه نمایند و یا به آدرس تهران،میدان فردوسی،خیابان شهید سپهبد قرنی،کوچه کامل،پلاک 4 شرکت بورس کالای ایران مراجعه نمایند.

94-شرکتهای سهامی عام در شرف تاسیس که ثبت آنها نزد سازمان الزامی است،باید چه مدارکی را به این سازمان ارائه دهند؟
فهرست مدارک مورد نیاز به شرح زیر است.علاقه مندان جهت آشنایی با مقررات مربوطه(دستورالعمل معاملات قراردادهای آتی دربورس کالای ایران)و اخذ اطلاعات بیشتر در این خصوص معاملات و همچنین دریافت فرم ها می توانندبه سایت اینترنتی سازمان بورس و اوراق بهادار(www.SEO.IR) مراجعه نمایند.فرم تکمیل شده استعلام ثبت(فرم الف-1)،-فرم تکمیل شده تقاضای تاسیس و ثبت اوراق بهادار(فرم ت-1)-بیانیه ثبت(فرم ب-1)،طرح اساسنامه(فرم ث-1)،طرح اعلامیه پذیره نویسی(فرم پ-1)-گواهی تایید نام شرکت،اظهار نامه ثبت شرکت ها،-طرح کسب و کار و یا طرح امکان سنجی برای انجام سرمایه گذاری های برنامه ریزی شده و انجام فعالیت های منطبق با طرح اساسنامه-اظهار نظر مشاور حقوقی،-مجوز های اخذ شده از مراجع قانونی،-مستندات مربوط به حقوق انحصاری ناشر،-نامه تاییدیه بانک مبنی بر واریز مبلغ پرداخت شده توسط موسسین،-نامه کارشناس رسمی دادگستری در خصوص ارزیابی آورده غیر نقد موسسین(در صورت وجود)،-یک نسخه از قرارداد منعقد شده با شرکت تامین سرمایه،عامل و متعهد پذیره نویسی(در صورت وجود)،-یک نسخه از هر نوع توافقنامه یا قرارداد منعقد شده با سایر نهاد های مالی در ارتباط با انتشار اوراق(در صورت وجود).

95-شرکت های سهامی عام در شرف تاسیس معاف از ثبت نزد سازمان باید چه مدارکی به این سازمان ارائه کنند؟
فهرست مدارک مورد نیاز به شرح زیر است.علاقه مندان جهت آشنایی با مقررات مربوطه(دستورالعمل معاملات قراردادهای آتی در بورس کالای ایران)و اخذ اطلاعات بیشتر در این خصوص معاملات و همچنین دریافت فرم ها می توانند به سایت اینترنتی سازمان بورس و اوراق بهادار( WWW.SEO.IR) مراجعه نمایند.فرم تکمیل شده استعلام ثبت(فرم الف-1)،بیانیه معاف از ثبت(فرم م-1)-طرح اساسنامه-طرح اعلامیه پذیره نویسی-گواهی تائید نام شرکت،-اظها نامه ثبت شرکت ها.

96-شرکت های سهامی عام که قصد افزایش سرمایه خود را داشته باشند،باید چه مدارکی را به سازمان ارائه نمایند؟
مدارک ارائه شده به سازمان بر حسب اینکه آیا شرکت سهامی عام در سازمان به ثبت رسیده است یا خیر،محل افزایش سرمایه و نوع عرضه اوراق بهادار ناشی از افزایش سرمایه،متفاوت و در بند های 8 الی 12 بدان اشاره شده است.

97-چنانچه شرکت های سهامی عام ثبت شده نزد سازمان قصد افزایش سرمایه داشته باشند،باید چه مدارکی را به سازمان بورس ارائه نمایند؟
فرم تکمیل شده استعلام ثبت(فرم الف-2)،-فرم تکمیل شده تقاضای افزایش سرمایه(فرم ت-2)،-بیانیه ثبت شرکت های تولیدی و خدماتی(فرم ب-1/2)،بانک ها و لیزینگ ها(ب-2/2)،و شرکت های هلدینگ و سرمایه گذاری(ب-3/2)-گزارش توجیهی هیات مدیره در خصوص افزایش سرمایه به همراه اظهار نظر بازرس قانونی،طرح آگهی یا اعلامیه پذیره نویسی(افزایش سرمایه با رعایت حق تقدم فرم پ-2)،افزایش سرمایه با سلب حق تقدم(فرم پ-3)،و فروش سهام پذیره نویسی نشده(حق تقدم استفاده نشده)فرم پ-4،آخرین اساسنامه شرکت همراه با آگهی ثبت تغییرات انجام شده طی دو سال گذشته،-آخرین صورت های مالی حسابرسی شده به انضمام یادداشت های همراه،چنانچه هنگام درخواست،بیش از شش ماه از پایان سال مالی گذشته باشد یک نسخه کپی صورت های مالی میان دوره ای،شامل ترازنامه و صورت حساب سود و زیان می بایست ارائه گردد.این گزارشات باید به تائید مدیر مالی شرکت رسیده باشد-گزارش فنی و اقتصادی طرح مورد تائید مشاور فنی طرح(در صورت اجرای پروژه)-فیش واریزی کارمزد رسیدگی به درخواست افزایش سرمایه شرکت،نیم در هزار مبلغ افزایش سرمایه درخواستی حداکثر به مبلغ 20 میلیون ریال به شماره حساب 0103402911003 نزد بانک ملی شعبه بورس.

98-چرا از بورس اوراق بهادار به عنوان یک بازار سازمان یافته و منسجم نام میبرند؟
از آنجا که بورس ها دارای یک مکان فیزیکی یا مجازی مشخص هستند که تمام سفارش های خرید و فروش در آنجا وارد یک سامانه معاملاتی متمرکز می شود و معامله به روش حراج صورت می گیرد،بورس ها را یک بازار سازمان یافته و منسجم می نامند.در این بازار ساز و کار ها،مقررات و ضوابط معینی بر عملیات حاکم است و یک مقام ناظر مسئولیت حسن اجرای عملیات و رعایت مقررات را به عهده دارد.

99-یکی از مزایای بورس اوراق بهادار تسهیل فرآیند تامین مالی شرکت ها است.این امر چگونه محقق می شود؟
شرکت هایی که در بورس فهرست می شوند و اوراق بهادار آنها مورد معامله قرار می گیرد،فرصت و امکان مناسبی را برای انتشار اوراق بهادار جدید بدست میآورند.شرکتی که اوراق بهادار آن در بورس پذیرفته شده،به دلیل دارا بودن بازار مناسب برای اوراق و نیز قیمت گذاری آن بر اساس مکانیزم بازار،می تواند اوراق بهادار جدید خود را در زمان مناسب و با شرایط مطلوب منتشر نماید.بدین ترتیب شرکت های پذیرفته شده در بورس می توانند منابع مورد نیاز خود را راحت تر از شرکت های خارج از بورس فراهم نمایند.به عبارت دیگر،بورس اوراق بهادار(به عنوان یک بازار ثانویه)از طریق ایجاد نقد شوندگی برای اوراق بهادار شرکت های پذیرفته شده،قابلیت فروش اوراق جدید رادر بازار اولیه برای شرکت ها فراهم میسازد و در واقع به طور غیر مستقیم موجب تسهیل تامین مالی شرکت های بورسی می شود.

100-بورس اوراق بهادار چگونه به گسترش مالکیت عمومی کمک می کند؟
بورس امکان دسترسی و سرمایه گذاری تمام افراد جامعه را با حداقل سرمایه در شرکت ها فراهم می کند و مالکیت سهام هر شرکت برای تمام افراد امکان پذیر می شود.به این ترتیب عموم افراد جامعه می توانند،از خرید سهام شرکت ها در بورس،در مالکیت واحد های صنعتی،تولیدی،بازرگانی و خدماتی مشارکت نمایند.

      3 

تعداد بازدید: 4166

نام
ایمیل
موضوع پیام
پیام
Captcha (عدد و حرف فقط با حروف بزرگ)


اخبار مربتط