هتل پله کوبورگ، ساختمانی تاریخی که اکثر خبرهای یک این روزهای خبرگزاری های داخلی و بین المللی از آن مخابره می شود.
بحث بسیار مهم است. اینجا هر لحظه یک خبر مخابره می شود. تاریخ شاهد ثبت لحظاتی تاریخی برای یک رویداد مهم است. و مذاکرات ایران و اعضای گروه 1+5 در این هتل در جریان است.
زمانی کری وارد هتل می شود و به فاصله چند ساعت از ورود او به هتل یک وزیر امور خارجه دیگر پا به هتل می گذارد. مهم نیست، اینجا کشورها با هم سر هر مسالهای هم که مشکل داشته باشند در مورد پرونده هسته ای ایران متحدند. این را شب گذشته جان کری دوباره مورد تاکید قرار داد و پیش از رفتن به رزیدانس انگلیسی ها برای شرکت در ضیافت شام هاموند گفت: اعضای 1+5 متحدند.
اما معلوم نیست کری از کدام اتحاد صحبت می کند. به غیر از وزیر امور خارجه چین که صبح امروز خود را به وین رساند و بلافاصله در جلسه صبحانه کاری با ظریف شرکت کرد، شب گذشته لاوروف در وین بود اما در مهمانی وزیر امور خارجه انگلیس حضور نداشت تا برخی شایعات اینجا قوت بگیرد که موضع روسیه با موضع آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و دست آخر خانم هماهنگ کننده یعنی خانم اشتون متفاوت است.
از دیروز حضور خبرنگاران در جلوی هتل کوبورگ پر رنگ تر شده و صبح امروز که به چادر رسانه ای ها وارد شدیم ازدحام خبرنگاران را بیشتر به چشم دیدیم.
خبرهای منتشر شده از تیم های مذاکره کننده در وین غالبا به صورت منبع آگاه و یا مقامات نزدیک به تیم های مذاکره کننده است. کمتر پیش می آید که خبری به صورت رسمی منتشر شود.
اسکای نیوز به نقل از منابع خبر زده است که مذاکرات بسیار در خطر شکست قرار دارد. البته او ادامه داده است که در ماه گذشته مذاکرات فراز و نشیب های بسیاری داشته است.
منبع دیپلماتیک غربی به جلسه ظهر امروز وزرای امور خارجه 1+5 اشاره کرده و گفته است: اعضای 1+5 ظهر امروز در خصوص تمدید مذاکرات تشکیل جلسه می دهند.
ریانووستی روس هم یه تقل از دیپلمات غربی خبر زد که تمدید مذاکرات یکی از گزینه های روی میز است.
البته خبرگزاری های غربی در زدن خبر به نقل از منابع آگاه ایرانی هم غافل نبودند. رویترز به نقل از مقام ایرانی خبری منتشر کرد و در آن مدعی شد که مقام ایرانی گفته است: در صورت شکست مذاکرات، همکاری خود با روسیه و چین را افزایش می دهیم.
البته خبرگزاری ها در زدن خبرهای متفاوت با هم انگار رقابت هم داشتند. فرانس پرس خبری منتشر کرد که در آن به نقل از مقام غربی ذکر شده بود که نباید به شایعات در مورد تمدید مذاکرات گوش داد. تمام تلاش بر این است که توافق حاصل شود.
یک دیپلمات غربی اما اندکی بعد گفت: توافق بر سر اسناد سیاسی لحظه به لحظه مشکل تر می شود.
البته شب گذشته اظهارات رسمی هم کم نبودند. فیلیپ هاموند وزیر امور خارجه انگلیس که همتایان فرانوسوی، آلمانی، آمریکایی و البته هماهنگ کننده اتحادیه اروپا را به رزیدانس انگلیس در وین دعوت کرده بود در جمع خبرنگاران گفت: گروه 1+5 و ایران آماده تلاش بیشتر برای دستیابی به توافق هستند.
وزیر امور خارجه انگلیس همچنین از وجود اختلاف بین طرفین مذاکرهکننده خبر داده بود.
او گفته بود: اگر فردا (دوشنبه، سوم آذر ماه) به توافقی دست نیابیم، گزینههای دیگر را بررسی خواهیم کرد اما تمامی طرفها بهترین راهها را برای نزدیک شدن مواضع بررسی خواهند کرد.
امروز هاموند یک اظهار نظر رسمی هم در توییتر داشت. آقای وزیر امور خارجه گفت: احتمالا ضرب الاجل مذاکرات هسته ای ایران تمدید خواهد شد. این دقیقا همان موردی است که طرف ایرانی بارها آن را رد کرده و اعلام کرده است هرگز به دنبال تمدید مذاکرات نیست، این را پیش از این یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایرانی به خبرگزاری ریانوستی روسیه گفته بود و روز گذشته هم منابع ایرانی دوباره این خبر را در واکنش به اخبار منتشر شده در مورد تمدید مذاکرات مطرح کردند. یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایرانی در واکنش به برخی اخبار منتشر شده مبنی بر تمدید مذاکرات گفت: صحبت از تمدید مذاکرات نیست و تمرکز بر روی به نتیجه رساندن توافق جامع است.
در دیدارهای دو جانبه ظریف و کری که امروز دومین جلسه آن نیز برگزار شد در مورد مسائل مختلف هسته ای و همچنین راه حل های مربوط به آن ها گفتگو می شود. این جمله را یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایرانی مطرح کرد و ادامه داد: سناریوهای مختلف نیز مورد بحث و تبادل نظر قرارگرفت که موضوع نحوه ادامه مذاکرات یکی از آنها بود.
واشنگتن تایمز به ضرب الاجل سوم آذر ماه اشاره کرده و نوشت: با نزدیک شدن به ضربالاجل 24 نوامبر و دست نیافتن به نتیجه در مذاکرات هستهای، این احتمال وجود دارد که ایران و آمریکا گفتگوهای هستهای را برای یکبار دیگر تمدید کنند. حال اینکه این موضوع تا چه حد صحت دارد از طرف تیم مذاکره کننده ایرانی که اصلا مورد تایید نیست و تیم ایرانی همچنان بر دستیابی به توافق متمرکز است و تمدید مورد تایید تیم مذاکره کننده ایرانی نیست.
با همه این موارد اما رسانه های غربی که بازوی قدرتمندی برای موج رسانه ای به احتساب می ایند هنوز هم بر موضوع تمدید مذاکرات تاکید دارند.
رویترز دیروز در مقاله ای نوشت: در حالی که تنها یک روز به پایان ضرب الاجل 24 نوامبر باقی مانده، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا گفت: با وجود پیشرفتهایی که در مذاکرات داشتیم، هنوز شکافهای بزرگی بین ما وجود دارد. به گفته یک منبع اروپایی، احتمال رسیدن به توافق نهایی تا روز دوشنبه، بسیار کم است.
دیپلماتها میگویند که احتمال دارد طرفین بر سر چارچوب به توافق برسند اما حداقل چندین هفته طول میکشد که آنها در مورد تمام جزئیات مهم اجرای این توافقنامه، به نقطه مشترکی دست پیدا کنند.
به عقیده نویسنده، مذاکره کنندگان نشان دادهاند که ادامه مذاکرات را ـــ که بیش از یک سال به طول انجامیده است ـــ به شکست و خطر احیای دوباره تنشها ترجیح میدهند. با این حال، دیپلماتها هشدار دادهاند که تمدید مذاکرات، میتواند آن را وارد چرخه بیپایانی از تمدید و تکرار توافقات موقت کرده و با چشمانداز ضعیفی از یک توافق نهایی رو به رو کند.
از اظهار نظرهای رسانه ای که بگذریم اشاره به مصاحبه اوباما با شبکه ای بی سی نیوز یکی دیگر از اتفاق های مهم دیروز بود. اوباما در مصاحبه با "جورج استفانوپولوس" مجري برنامه "اين هفته" از وجود اختلاف های اساسی خبر داد.
اوباما در اين مصاحبه مدعی شد خبر خوب آن است که توافق موقتی که به ان دست يافتيم، به طور يقين جلوی پيشرفت برنامه هسته ای ايران را گرفت. از اينرو اين توافق موفقيت آميز بوده است. رئیس جمهور آمریکا در ادامه گفت: سوال اين است که آيا می توان به يک توافق دائمی تر دست يافت يا خير؟ وی افزود شکاف ها در اين مذاکرات همچنان مهم است.
رئیسجمهور آمریکا در بخش دیگری از مصاحبه خود گفت: اطمینان دارم که اگر به توافقی که قابل تایید باشد دست یابیم، این مسئله نه تنها باعث میشود من بتوانم کنگره را راضی کنم، بلکه میتوانم مردم آمریکا را نیز درباره اینکه مسائل به درستی پیش میرود، راضی کنم.
وی در ادامه تصریح کرد: چیزی که از یک توافق خوب به دست میآید، یک قطعه بزرگی از یک تجارت است و شاید آغازی برای روندی باشد که نه تنها در آن تغییر در روابط نه فقط میان ایران و آمریکا، بلکه روابط میان ایران و دنیا و کشورهای منطقه، آغاز شود.
اوباما در پایان با اشاره به اینکه موضع درباره تحریمها غیرقابل مذاکره است، گفت: من گمان میکنم که ایران علاقه دارد که تحریمها بلافاصله برداشته شود و سپس این کشور برخی روزنهها را که ممکن است هرگز بسته نشود، برای خود باز نگه دارد، اما ما نمیتوانیم چنین کاری را انجام دهیم.
البته مهمترین خبر روز گذشته خبری بود که یکی از خبرنگاران در صفحه توییتر خود منتشر کرد و از توافق سیاسی بین طرفین گفت. به موجب این توافق اعلام شده است دو طرف به یک توافق سیاسی می رسند و مذاکرات را برای 60 روز تمدید می کنند. در پی انتشار همین خبر بود که شایعاتی در مورد حضور سعود الفیصل در وین منتشر شدو بالاخره خبر آمد که وزیر خارجه عربستان برای رایزنی به وین آمده است.
پس از آن خبر غیر رسمی دیگری آمد که فیصل به محل مذاکرات نمی آید و این وزیر امور خارجه آمریکاست که برای رایزنی با همتای عربستانی خود به فرودگاه می رود در هواپیما با او دیدار می کند. به هر حال دیدار وزیر خارجه آمریکا با سعود الفیصل هنوز در هاله ای از ابهام باقی مانده است و هنوز خبر رسمی و یا عکسی از این دیدار روی خروجی خبرگزاری ها نرفته است.
در هر صورت مرکز رسانه ای در اتریش در ساعات پایانی توافق بسیار شلوغ شده است و خبرنگاران در تلاش برای مخابره خبر به تهران و خبرگزاری های خود هستند.