پایگاه خبری «اسپوتنیک» نوشت، جف راتک که در جمع خبرنگاران صحبت میکرد، گفت: «اگر مذاکرات 1+5 با ایران به توافقی منجر شود، دیدگاه ما این است که بهتر است تحریمها در ابتدای به جای برچیده شدن، تعلیق شوند. تنها زمانی که اطمینان یابیم که ایران به تعهدات خود پایبند بوده است، برای لغو تحریمها اقدام خواهیم کرد.»
وی همچنین گفت با توجه به نگرانیهای دولت قبلی و کنونی همچنین نمایندگان کنگره، به عقیده ایالات متحده، «لغو فوری تحریمها منطقی یا سیاسی درست نیست.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که همزمان با برگزاری دهمین دور از مذاکرات هستهای ایران و اعضای دائم شورای امنیت به علاوه آلمان صحبت میکرد، افزود: «تعلیق موجب میشود تا اگر ایران به تمام تعهدات خود در توافق پایبند نماند، بتوان فورا تحریمها را بازگرداند.»
هفته گذشته «رابرت منندز» و «مارک کرک» از سناتورهای ارشد آمریکایی در بیانیهای مشترک لغو تحریمهای ایران را به توقف کامل فعالیتهای هستهای ایران مشروط کردند.
این در حالی است که بر اساس توافق موقتی که سال گذشته در شهر ژنو سوئیس به دست آمد، طرف غربی متعهد شده است تمامی تحریمهای ایران را پس از حصول توافق جامع، لغو کند. بر اساس آن توافق که یکبار در تیر ماه تمدید شد، طرفین برای رسیدن به راهکار جامع تنها تا روز سوم آذر زمان دارند. گفته میشود عدم پایبندی واشنگتن و سه کشور اروپایی برای لغو تحریمها بر اساس توافق ژنو، اصلیترین مانع حصول توافق است.
وزرای خارجه ایران و گروه 1+5 به همراه کاترین اشتون مسئول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا سوم آذر ماه سال گذشته (1392) در شهر ژنو به توافقی تحت عنوان «برنامه اقدام مشترک» در خصوص برنامه هستهای ایران دست یافتند که این توافقنامه سی ام دی ماه وارد مرحله اجرا شد و بهمن ماه نیز مذاکرات جامع هستهای برای دستیابی به یک توافق جامع آغاز شد که تاکنون شهر وین میزبان هفت دور این مذاکرات بوده و یک دور نیز در نیویورک و آخرین دور (نهمین دور) نیز هفته گذشته در شهر مسقط پایتخت عمان برگزار شد.
با اینکه طرفین در وین پنج کار نگارش متن پیش نویس توافقنامه جامع هستهای تحت عنوان «برنامه اقدام مشترک جامع» آغاز کردند و حتی گفته شد که 60 تا 65 درصد متن مورد نگارش قرار گرفته، ولی محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران اعلام کرد که هنوز متن پرانتزها (جاهای خالی) زیادی دارد و اختلافات عمده کماکان به قوت خود باقی است.
کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل روز سهشنبه همزمان با برگزاری مذاکرات هستهای، قطعنامهای ضدایرانی را به رای گذاشت که با آرای حداقلی به تصویب رسید.
روزنامه «والاستریتژورنال» در گزارشی با موضوع مذاکرات هستهای ایران و گروه موسوم به 1+5، نوشته است که لغو تحریمهای شورای امنیت مشروعیت تحریمهای یکجانبه را از بین میبرد و به همین جهت آمریکا نباید با لغو این تحریمها در مرحله اول توافق، موافقت کند. این روزنامه همچنین نوشته است که بر اساس توافق ژنو آمریکا تنها ملزم به لغو تحریمهای مرتبط با هستهای است، اما اغلب تحریمهای وضعشده، به چند دلیل و نه فقط به دلیل مسئله هستهای، علیه ایران اعمال شدهاند.
شبکه «ایبیسی» آمریکا در گزارشی با موضوع روند مذاکرات هستهای، سفر احتمالی «جان کری» وزیر خارجه این کشور به محل برگزاری مذاکرات هستهای، نوشته است که انجام این سفر میتواند به معنی آن باشد که توافق هستهای جامع در دسترس است.
«جان کری» وزیر خارجه آمریکا میگوید در جریان سفر به لندن، مذاکراتی خوبی با همتای انگلیسی خود در مورد پرونده هستهای ایران داشته است.
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه روز سهشنبه در پایان اولین روز از مذاکرات هستهای ایران و گروه موسوم به 1+5، گفت از زمان آخرین دور گفتوگوها که در شهر مسقط عمان برگزار شد، هیچ پیشرفتی در مذاکرات صورت نگرفته است.
نماینده ارشد روسیه در مذاکرات هستهای با این حال، گفت: «ما تا رسیدن به توافقی دائمی بر سر برنامه هستهای ایران، تنها نیم گام فاصله داریم.»