مذاکرات در حالی به لحظات پایان مهلت تعیین شده نزدیک میشود که کارشناسان، لغو تحریمها از سوی مذاکرهکنندگان غربی را به عنوان یکی از اصلی ترین موانع دستیابی به توافق میدانند، بر طبق این نظر، در حقیقت این موضع آمریکاییها در قبال نحوه لغو تحریمهاست که مانع دستیابی به توافق شده و مسئلهای سیاسی به وجود آورده است.
در حالی که مذاکره کنندگان ایرانی این مساله را مورد انتقاد جدی قرار داهاند و سیدعباس عراقچی عضو تیم مذاکره کننده ایرانی نیز در صحبتهایش گفته است :«جمهوری اسلامی ایران برجا ماندن حتی یک تحریم را پس از توافق جامع هستهای، قبول نمیکند»
"پورتر" تحلیلگر آمریکایی نیز در این رابطه میگوید: موضع مذاکراتی آمریکا درباره رفع تحریمها، مشکلات سیاسی برای ایران ایجاد کرده است و مانع موفقیت مذاکرات است، آمریکا همچنین برخی تحریمهای یک طرفه خود را نیز تعلیق می کند، اما تعدادی از این تحریم ها تعلیق نخواهد شد، بعلاوه تحریم های شورای امنیت نیز حداقل برای چندین سال باقی خواهد ماند.
اینگونه رفتارها نشان از این دارد که علی رغم گامهای مثبت و ارزنده جمهوری اسلامی ایران در مسیر مذاکره و شفاف سازی و باقی نگذاشتن بهانه برای تداوم تحریمهای غربی، اما دولت باراک اوباما تحت فشار مجلس سنای نمایندگان و لابیهای صهیونیستی، تنها سخن از تعلیق تحریم ها به میان میآورد و توافق جامع با ایران را به معنای برداشته شدن همه تحریمها به صورت یک جا نمیداند.
هرچند در تصمیم گیری ریاست جمهوری آمریکا عوامل متعددی من جمله فشار لابی صهیونیستها، اختلافات درون کنگرهای میان جمهوری خواهان و دمکراتها، فشار مخالفین داخلی وی منجر به این شده است که آنها سخن از برداشته شدن تحریم ها در انتهای اجرای روند توافق نامه به میان آورند، اما مذاکره کنندگان ایرانی همواره اعلام کردهاند که تنها خواستار لغو تحریمهای ضد ایرانی هستند و تعلیق تحریمها مورد قبول نیست.
در بین مخالفین توافق هستهای با ایران صهیونیستها به طور جد تلاش دارند که نگذارند هرگونه توافقی صورت گیرد، تا جایی که حتی برخلاف بحثهایی که مطرح میشود، میگویند توافق اگر به نفع آمریکا هم باشد نباید با ایران انجام شود، چرا که هرگونه توافقی به ضرر اسرائیل خواهد بود.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی در پی اظهارات مکرر خود که حاکی از نگرانی بیش از حد وی در به خاطر افتادن حاشیه امن اسرائیل در صورت دستیابی به توافق غرب و ایران است، مجددا شب گذشته و در حالی که تنها یک روز مانده تا آغاز آخرین دور از مذاکرات ایران و گروه 1+5 برای رسیدن به توافق جامع هستهای، بار دیگر با حضور در تلویزیون آمریکا هراس خود را ابزار میکند و تمام تلاش خود را برای جلوگیری از به ثمر رسیدن این گفتگوها به کار میگیرد.
بنیامین نتانیاهو میگوید: که شکست دادن داعش و رها کردن ایران در آستانه تبدیل شدن به کشور هستهای همانند آن است که در یک نبرد پیروز شده و در جنگ دیگر شکست بخورید، ما تاب شکست در این جنگ را نداریم.
پیش از این تلاشهای شبانه روزی نتانیاهو در جهت بازداشتن غربیها از امضای توافقنامه هستهای با جمهوری اسلامی ایران در بسیاری از خبرها مطرح شده بود، آنچنان که روزنامه اسرائیلی هاآرتص یادآور شد: "یووال استاینیتز" وزیر امور امنیت اسرائیل شب و روز در حال تماسهای سری و محرمانه با کشورهای 1+5 است تا مانع از توافق بد با ایران شوند.
این در حالی است که رژیم اسرائیل، تنها دارنده سلاحهای هستهای در خاورمیانه است، اما در ادامه این نگرانیها، متحدان غربی اسرائیل، بهویژه آمریکا، هم همواره تأکید کردهاند که نگرانیهای این رژیم درباره برنامه هستهای ایران را فراموش نمیکنند و به آنچه توافق هستهای بد با ایران است تن نخواهند داد.
هر چند در این رابطه به مقامات غربی هشدار داده شده است که نمونه محرز آن نامه ایست که برخی مقامات اروپایی در آستانه برگزاری مذاکرات عمان نگاشتهاند، که درآن با تشریح تبعات مثبت و منفی مذاکرات کنونی، متذکر شدهاند که در صورت به نتیجه نرسیدن کسانی که با روند دیپلماتیک مخالفند فرصت بیشتری برای تخریب این روند در اختیار خواهند داشت.
چنین صحبتهایی به دو دلی بیشتر غرب علی رغم نیاز به چنین توافقی دامن میزند و در این جهت با نگاههای نگران از یکدیگر استمداد میطلبند چرا که همانگونه که از عواقب توافق با ایران در میان مخالفان خود هراس دارند، عدم توافق آنان را نگرانتر خواهد کرد، صحبتهای صدراعظم آلمان در تاکید برحمایت چین در شورای امنیت در جهت حل موضوع هسته ای ایران و اینکه خود را نیازمند حمایت جدی این کشور میدانند و پیامدهای ایران هسته ای را به چینیها متذکر می شوند را میتوان در راستای این دو دلیها تعبیر کرد.
در این رابطه باید یادآور شد که چندی پیش جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در اظهاراتی گفته بود که کشورش از همکاری با چین در مسئله برنامه هسته ای ایران خشنود است.
فشارهای جمهوری خواهان، تهدیدات مکرر اسرائیلیها، دلهره های حاشیه نشینان خلیج فارس، هم پیمانان عرب آمریکا و محتاطانه عمل کردن اوباما به دلیل دیپلماسی شکست خورده وی در حوادث غرب آسیا موانعی است که علی رغم اینکه دغدغه نمایندگان باراک اوباما در مذاکرات هستهای را تشکیل میدهند، اما چناچه این عوامل بتوانند سرعت عمل غربیها را محدود و دست انها را در لغو کامل تحریمها بسته نگه دارد، تلاشهای مصرانه دیپلماتهای ایرانی در جهت اثبات حسن نیت جمهوری اسلامی ایران نادیده گرفته خواهد شد و جهانیان به این امر پی خواهند برد که برنامه هستهای ایران آنچنان که به عنوان یک بحران معرفی شده بود نیست، چرا که اگر این مساله صحت داشت حل مساله از طرق فنی ممکن بود و این همه متغیرهای سیاسی محلی از اعراب نداشت.