در حالی که قرار است رئیسجمهور روحانی چهارشنبه این هفته به همراه جمع کثیری از بازرگانان و تجار شهرهای شمالی به باکو سفر کند، نشریه انگلیسی تایمز مدعی شده است قرار است مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا برای گشایش دفتر بازرگانی آمریکا در تهران، بین سبزعلیپور رییس مرکز تجارت جهانی ایران و طرف آمریکایی در باکو ادامه پیدا کند.
رسانههای اسرائیلی با نگرانی خبر تائید نشده امروز نشریه انگلیسی تایمز را مورد توجه قرار دادهاند که مدعی شده است مقامات ایرانی و آمریکایی مذاکرات مخفیانهای را برای بحث بر سر تجدید روابط دیپلماتیک در صورت حصول یک توافق بر سر موضوع هستهای انجام دادهاند.
طبق این گزارش، دو کشور در حال گفت و گو بر سر احتمال گشایش دفتر بازرگانی آمریکا در تهران هستند که در صورت وقوع اولین نمایندگی دیپلماتیک امریکا در تهران پس از قطع روابط و بسته شدن سفارت آمریکا در تهران پس از انقلاب اسلامی خواهد بود.
تایمز به نقل از یک مقام ناشناس ایرانی نوشته است که گفت و گوها در این باره، این هفته در باکو میان هیات ایرانی به سرپرستی محمدرضا سبزعلیپور رییس مرکز تجارت جهانی ایران و طرف آمریکایی ادامه خواهد یافت.
تایمز ادامه داده است که ایالات متحده، گفت و گو برای از سرگیری روابط بین دو طرف را تکذیب کرده است.
نکته مهم در حاشیه گزارش نشریه انگلیسی این است که زمان ادعا شده برای گفت و گوهای دو طرف در باکو، با سفر رئیس جمهور به باکو در هفته جاری همزمان است. رییسجمهور روز چهارشنبه به جمهوری آذربایجان همسایه شمالی ایران میرود و جمع کثیری از بازرگانان و تجار شهرهای شمالی کشورمان وی را در این سفر همراهی می کنند. به گفته پاکایین سفیر ایران در باکو، این سفر در پاسخ به سفر یک روزه الهام علیاف، رییس جمهور آذربایجان است که نشان از بهار روابط تهران - باکو در روزهای سرد پاییزی دارد.
از سوی دیگر، در سالهای اخبر گشایش راهی برای رابطه بخش خصوصی دو کشور در رسانهها مطرح شده است که پیشینه ان حتی به دوره دولت دهم باز میگردد.
از جمله پس از خبرساز شدن سفر یک هیات بازرگانی ایران به آمریکا در خرداد ماه سال 1390، سبزعلیپور که آن زمان نیز رییس مرکز تجارت جهانی ایران بود توضیحاتی ارائه کرد و اظهار داشت: «با توجه به همکاری تنگاتنگ بخش خصوصی ایالات متحده آمریکا با بخش خصوصی ایران و دعوت از فعالان اقتصادی کشورمان برای سفر به آن کشور، همچنان که اطلاع دارید اوایل خرداد ماه سال جاری هیاتی اقتصادی متشکل از تجار و صاحبان صنایع ایرانی عازم آن کشور شدند لکن سفر این هیات و همچنین حضور در اجلاس بین المللی فتورالیا که با حضور ۸۰۰ هیات اقتصادی از ۳۰ کشور جهان در مرکز تجارت جهانی کانزاس سیتی برگزار شد؛ واکنشها و دستاوردهایی را به دنبال داشت که هر یک در جای خود قابل بررسی و پیگیری است.»
وی افزوده بود: در اینکه انجام این سفر آن هم در چنین شرایطی که از همه طرف فشارهای سیاسی و اقتصادی بر ایران وارد میشود به نوبه خود موفقیت بزرگی محسوب میشود شکی نیست. به همین دلیل برخورد واجب میدانم تا از تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی و آمریکایی که با حسن نیت، سماجت و پیگیری شجاعانه و خستگیناپذیر خود مقدمات این سفر را فراهم کردند تشکر و قدردانی کنم. انجام این سفر توجه بسیاری از صاحبنظران و رسانههای داخلی وخارجی را به سمت خود جلب کرد از جمله واکنش منفی برخی از رسانههای آمریکایی به حضور هیات ایرانی در آن کشور بود که پرچمدار آنها شبکه خبری فاکس نیوز بود که با انتقاد شدید از دولتمردان آمریکا علی الخصوص از شخص اوباما درخواست بازگرداندن هیات ایرانی را کرده بود لکن علیرغم اخبار احساسی گوناگونی که از طریق شبکه تلویزیونی و سایر رسانههای اقماری خود مخابره کرد نتوانست خللی در انجام این سفر و اراده میزبانان وارد نماید که خود نشان از اراده قوی بخش خصوصی هر دو کشور جهت همکاری با هم حکایت دارد.شبکه خبری فاکس نیوز پس از ناامید شدن از جوسازیهای انجام شده در خبری جعلی اعلام نمود که اینجانب نماینده احمدینژاد هستم که در دی ماه سال گذشته نیز دیداری با نماینمدگان سیاسی رییس جمهور آمریکا داشتهام؟